Har du sett det nye vognkortet vårt?

Før sommeren gjorde vi teksten på vognkortet klarere og tydeligere. Også følgebrevet har fått ny språkdrakt.

Vognkortet er vår største utsendelse, og hvert år sender vi ut rundt en million eksemplarer av det. Vi valgte å omskrive akkurat dette fordi vi vet at mange ikke får med seg informasjonen som står der, eller skjønner at dette er et verdidokument de må ta godt vare på. Det fører blant annet til at ansatte på trafikkstasjonene våre må bruke mye tid på å behandle saker der folk har mistet eller rotet bort vognkortet, og brukerne våre må bruke tid på å fylle ut tapsmeldinger og møte opp unødvendig på trafikkstasjonene. Håpet vårt er at med en klarere og tydeligere tekst, vil flere ta vare på vognkortet, og både vi og brukerne sparer tid.

Hva syns du om teksten?

Vognkort

Følgebrev vognkort

Reklamer

12 tanker på “Har du sett det nye vognkortet vårt?

  • Takk for at du har lest igjennom! Veldig glad for sånne konkrete forslag også:-) så vidt jeg vet sier regelen små bokstaver, men skal sjekke opp.

 1. Mange kommentarer til brevet. dette ser ut som en krysning mellom en flyer og noe annet. Hele tekstbildet bør dermed være mer som brev. Innholdet er stivt med forsøk på å virke hyggelig.

  • Jeg kan røpe at den tidligere versjonen var enda stivere… Hvilken tone vil du at brev fra Statens vegvesen skal ha?

   • Jeg synes all offentlig kommunikasjon skal ha en tone av gjensidig respekt. Den skal ikke være «morsom og gøyal», selvsagt. Den skal være korekt, både i form og innhold. Men – hvis man skriver et brev, så har dette et bestemt format. Setningene formuleres også slik at de er relativt korte, og med de mest innholdsfylte ordene i starten av setningen. Lesekurven synker etter 5-6 ord. Avsnitt er fint, likeså kulepeunkter dor oppramsinger. Vanskelighetsgraden på ordene bør ligge lavt. IKke fordi folk er dumme, men fordi det har noe med å holde på oppmerksomheten å gjøre. Som tekstforfatter synes jeg selvsagt dere bør bruke en profesjonell til dette

 2. Takk for mange gode innspill, Øystein! Jeg er enig i mange av dem.
  Ja, respekt er viktig. Og respekt vil jo også si å skrive på en måte som alle kan forstå. Tonen har vi forsøkt å gjøre vennlig og imøtekommende, verken overstrømmende eller morsom. Har vi truffet her?
  Vi har jobbet med teksten etter klarspråkprinsippene, de finner du her http://www.klarsprak.no. Og i arbeidet har vi også hatt en filolog med på laget, det har vært svært nyttig.
  Takk igjen for inspill!

 3. Veldig bra at dere har tatt tak i brevet! Vi har jo spilt inn forslag fra regionen tidligere, og jeg synes resultatet absolutt er blitt godt! Jeg skulle gjerne hatt farge eller ramme på opplysningene «Oppbevar vognkortet på riktig sted», håper dere kan vurdere det. Er det rammet inn/fargelagt vil mottakeren lettere kunne legge merke til disse viktige opplysningene. Godt jobbet!

  • Tusen takk!
   Det har vært et omfattende arbeid, ja, og mange involverte. Alle innspillene som har kommet fra egne ansatte og fra publikum har vært superviktig for resultatet.
   Vi tar med oss innspillet om farge eller ramme til neste revidering.

 4. Hva er «Identitet»? Jeg har aldri eid en bil, aldri lest hva som står på vognkort, for meg – utenforstående – var det uklart hva man mener med «identitet». Tenkte først automatisk «Fornavn-etternavn», men det er det nok ikke.

 5. Hei Kadir, takk for tilbakemeldingen din.
  Alle opplysningene i det som ser ut som et skjema på vognkortet, kommer ferdig utfylt når du får vognkortet i posten. Her står det opplysninger om den bilen vognkortet hører til (slik som registreringsnummeret på bilen). Du som mottaker av vognkortet trenger altså ikke bry deg om hva «identitet» er, det har vi skrevet inn for deg. Selv om jeg skjønner din frustrasjon over ordet:-)
  Når vi har jobbet med teksten, har vi ikke tatt for oss ordene som er brukt i skjemaet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s